Groeikern

Hoewel ‘Spickenisse’ al voorkomt op een oorkonde uit 1235, wordt pas op 11 september 1969 de eerste Openbare Bibliotheek Spijkenisse geopend. Ondanks de rijke historie – het gebied werd in de prehistorie bewoond, maar was tijdens de middeleeuwen door moerasvorming onbewoonbaar – groeide de voorstad van Rotterdam pas écht hard in de afgelopen veertig jaar. Toen werd het de stad die we nu kennen, inmiddels een woonplaats voor 75.000 inwoners.

Beter bereikbaar + behoefte aan kennis = bibliotheek

Visserij en scheepvaart boden, vanwege de ligging langs de Oude Maas, eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners van Spijkenisse. Met de aanleg van de Spijkenisserbrug in 1903 en de tramlijn het jaar erna, werd de stad een stuk beter bereikbaar. De stad werd aangewezen als groeikern in 1966, na de samenvoeging van Hekelingen en Spijkenisse. Steeds meer mensen vestigden zich er, ook vanwege de grote werkgelegenheid in de nabijgelegen industriegebieden. Spijkenisse groeide aanzienlijk en huisvestte steeds meer arbeidersgezinnen. Rond 1969 was het een stad van formaat, maar het culturele aanbod liet te wensen over. En dus kwam er een bibliotheek.

In september 1969 werd de openbare bibliotheek in Spijkenisse geopend, in het oude raadhuis aan het Noordeinde. Na een paar jaar bleek deze locatie te klein. Een nieuw pand aan de Anthonis van der Nootstraat bood vanaf 1972 uitkomst. Vlak na de benoeming van Spijkenisse als groeigemeente in 1975, moest de bibliotheek alweer verhuizen. De groei zette voort: in de jaren tachtig werd daarom de metro vanuit Rotterdam naar Spijkenisse doorgetrokken.

De drie nieuwe vestigingen overleven de vele bezuinigingen niet

Dat er behoefte was aan kennis bleek toen de bibliotheek het uitlenen niet meer met de hand aankon. Als eerste in Nederland werd er in Spijkenisse vanaf 1978 gewerkt met een geautomatiseerd uitleensysteem. In 1979, 1981 en 1983 worden er extra filialen geopend in de wijken Waterland, Noord en de Akkers. Ook opent de nieuwe Centrale Bibliotheek van Spijkenisse in 1981 haar deuren aan de Breestoep. Vanaf 1986 keerde het tij, met een eerste bezuinigingsronde. Een tweede volgt in 1991. De bezuinigingen die volgen, worden de nieuwe filialen in Noord, de Akkers en Waterland tussen 1993 en 1999 fataal. Het gat dat de gesloten buurtbibliotheken achterlaten, wordt opgevuld door bibliobussen die er vanaf december 1999 rondrijden tot 2012 rondrijden.

De Boekenberg: sinds 2012

De Centrale Bibliotheek aan de Breestoep was in 2004 vanwege sloop genoodzaakt te verhuizen naar een tijdelijke locatie en werd daarom na de verhuizing “Tijdelijke Bibliotheek” genoemd. De plannen voor de Boekenberg liggen er dan al. De uitvoering zoals we die nu kennen – in de vorm van de Boekenberg – bestaat sinds 2012. Aan de Markt van Spijkenisse kreeg het piramidevormige gebouw een centrale plek, pal tegenover de oude kerk. Het is wederom een centrum van kennis voor alle inwoners van Spijkenisse én daar vlak buiten, met een berg aan boeken, bomvol inspiratie en een boel activiteiten voor iedereen.

Terug naar 'Het Gebouw'